Het is je vast niet ontgaan dat heel veel websites inmiddels een explainer video hebben. Hiermee kun je jouw product of dienst uitleggen op een visuele manier en een video geeft een enorme boost aan jouw conversie. De cijfers liegen er niet om:
- Mensen zijn 4x meer geneigd om video te bekijken dan tekst te lezen
- Kijkers zijn 64-85% meer geneigd om een product te kopen na het zien van een video erover
- Kijkers onthouden 95% van de boodschap als ze video zien ten op zichte van 10% bij het lezen van tekst
Als je een explainer video wilt laten maken, dan kan het budget voor een kwaliteitsvideo al gauw enkele duizenden euro’s zijn. En hiervoor zijn een hoop geweldige leveranciers te vinden.
Aangezien we als startup een beperkt budget hebben, vroegen we ons af of we dit ook op een acceptabele manier voor een klein budget zelf konden doen. In dit artikel leggen we je de stappen uit om zelf een explainer video te maken.
Het belangrijkste is jouw script
De impact van jouw video is afhankelijk van het script dat je gebruikt. Ik raad je dan ook aan om een groot deel van je tijd hieraan te besteden en een aantal keer bij te werken nadat je dit aan collega’s hebt laten lezen.
Hieronder een aantal punten die je op weg helpen voor het schrijven van een goed script:
- Probleem omschrijving – Start met het omschrijven van het probleem voor jouw belangrijkste persona. Spreek deze persoon ook aan: de marketing manager, de directeur, de ZZP-er, etc. Probeer ze de “pijn” van het probleem te laten ervaren in de video zodat ze zich hiermee kunnen identificeren.
- Oplossing – Hierna geef je hen de oplossing voor dit probleem dat jouw bedrijf aanbiedt.
- Voordelen en eigenschappen – Vervolgens ga je in op de voordelen van jouw oplossing waarin je ingaat op de belangrijkste eigenschappen van jouw oplossing.
- Call to action – Vergeet niet om aan het eind van je video een call to action op te nemen waar je de kijker vraagt om de volgende stap te nemen. Geef bijvoorbeeld aan – afhankelijke van jouw business – dat de kijker een gratis test kan doen, een offerte kan aanvragen of een demo kan krijgen.
- Hou het kort – Probeer tussen de 60 en 120 seconden uit te komen om de aandacht vast te houden van jouw kijkers. Onze video is op 1 minuut en 28 seconden uitgekomen.
Verder kun je nog relevante feiten en cijfers noemen voordat je overgaat tot de oplossing. Als laatste zou je ook nog social proof kunnen toevoegen vlak voor de call to action.
Onderschat de voice-over niet
Nadat je het script hebt geschreven, is het tijd voor de voice-over. Zorg dat je een goede voice-over inhuurt die de tekst inspreekt. Dit kan je video uiteindelijk maken of breken aangezien een professionele voice-overs precies weten hoe ze hun stem kunnen gebruiken om mensen te overtuigen.
Een voice-over betaal je op basis van het aantal in te spreken woorden. Wij kwamen uit op 235 woorden.
Na een online zoektocht hebben we gekozen voor een voice-over via Voicebooking.com. Je selecteert een voice-over die bij je past en je betaalt eenvoudig via iDeal. Binnen 24 uur kun je vaak al het resultaat verwachten. Je betaalt voor 250 woorden € 250,-.
Realisatie van de video
Het script is klaar, de voice-over is klaar – nu is het tijd voor de video! Hiervoor kun je gebruik maken van verschillende online tools. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een dosis creativiteit en tijd.
Hieronder een overzicht van online tools om een explainer video te maken:
- Animatron – $ 30,- p/m
- Animaker – $ 19,- p/m
- Bitable – $ 99,- p/j
- GoAnimate – $ 79,- p/m
- PowToon – $ 89,- p/m
- Rawshorts – $ 60 voor 3 video exports
De genoemde prijzen zijn voor video’s zonder watermerk in HD kwaliteit. Sommige aanbieders hebben ook een gratis variant, alleen daar zit dan het watermerk van de aanbieder in: niet aan te raden voor op jouw website.
Voor ons is de keuze op GoAnimate gevallen. De tool heeft een enorme keuze aan templates, props, karakters, muziek en geluidseffecten. Daarnaast is het eenvoudig in gebruik: het kost je zo’n twee uur om de tool goed onder de knie te krijgen.
Plaats je video online
Nu je video klaar is, kun je de video online plaatsen. De meest voor de hand liggende manier om een video online te zetten, is door deze te uploaden naar een eigen kanaal op YouTube. Het voordeel hiervan is dat je gebruik maakt van de infrastructuur van YouTube zodat het je geen geld kost aan bandbreedte. Een ander voordeel is dat je gebruik kunt maken van het bereik van YouTube.
Een nadeel van het gebruiken van YouTube voor het hosten van jouw video kan de branding van onderaan in de speler zijn. Als je echt een “white-label” versie wilt hebben, dan kun je de video zelf hosten.
Dit kan door je video op je eigen website te uploaden en te hosten. Alleen als jouw video vaak bekeken wordt en dus erg populair is, dan kan dit kostbaar zijn in de kosten voor bandbreedte. Een oplossing hiervoor is het uploaden van je video’s bij gespecialiseerde video hosting websites.
Voorbeelden van video hosting websites zijn:
Conclusie
Explainer video’s zijn een goede toevoeging aan jouw website en hoeven niet duur te zijn. Je hebt hiervoor wel een goed script nodig en wat tijd om een video te maken via een van de online tools uit het artikel. En wellicht vind je het zelfs heel leuk om te doen 🙂
Heb jij andere ervaringen, tips of wellicht vragen over explainer video’s? Ik lees ze graag, deel ze in de reacties hieronder!
Jij bent er toch ook bij?
Al ruim 5.000 professionals ontvangen maandelijks onze blogs.
4 Reacties
-
Nog een reden om de video extern te hosten en op je website te embedden: de laadtijd van je webpagina. Een video op je pagina zelf kost een behoorlijke tijd om te laden, wat voor je SEO minder gunstig is. Lost van SEO zit ook je bezoeker niet te wachten op een enorme laadtijd. Ook een geëmbedde video zal moeten laden, maar kost minder laadtijd dan een lokaal gehoste video.
-
Auteur
Tx voor je reactie Nathan, goede toevoeging! Met welk extern platform heb jij de beste ervaringen?
-
Ik kreeg geen melding van een reactie op mijn reactie…
Dus 6 maanden later een reactie: YouTube is prima, ook Vimeo voldoet. Volgens mij maakt het niet zoveel uit, tenzij een van beiden zorgt dat er meer scripts geladen worden (of zo 😉 )
-
Auteur
Dank voor je toevoeging Nathan!
-
-
-