Iedere dag komen er miljoenen nieuwe artikelen online bij en dat zorgt voor een stevige online concurrentie. Dus hoe kun je jezelf onderscheiden zelfs als je in een zeer competitieve markt werkzaam bent? Dit doe je door focus in je content aan te brengen waarmee je je kunt onderscheiden en een content hub helpt je hierbij.
Uit ons online onderzoek onder bijna 200 B2B-marketeers in Nederland komt onder meer naar voren dat maar liefst 61% van de B2B-marketeers al content marketing inzet en 22% zegt hiermee in 2017 aan de slag te gaan. Misschien ook wel omdat content marketing 62% minder kost dan outbound marketing, terwijl er drie keer meer leads worden gegenereerd.
Voordat je aan de slag gaat met content marketing is het belangrijk om je doelstellingen vast te leggen in je strategie. Een van de onderdelen die je hierin kunt vastleggen is dat je een content hub inzet.
Wat is een content hub?
Een content hub is een digitaal platform waar alle content gerelateerde activiteiten van een bedrijf zijn gecentraliseerd rondom een specifiek onderwerp. Het is raadzaam om je belangrijkste pagina over dit onderwerp het centrum van je content hub te laten zijn. Een content hub kan een onderdeel van je website zijn in de vorm van een blog en/of een kenniscentrum. Daarnaast kun je ook meerdere content hubs over verschillende onderwerpen op je website hebben.
De belangrijkste doelstelling van een content hub is om websitebezoekers te helpen informatie te vinden waar zij naar op zoek zijn en hen uiteindelijk aan je bedrijf te binden. Om dit te realiseren focust een content hub zich daarom op een specifiek onderwerp en kun je gebruik maken van verschillende ondersteunende vormen van content.
Onderstaande infographic van Smart Insights laat zien welke rol een content hub kan spelen binnen een organisatie:
Voordelen van een content hub
Het inzetten van een content hub geeft je de volgende voordelen:
- Autoriteit – Je positioneert jezelf als autoriteit in je vakgebied door consistent waardevolle informatie over hetzelfde onderwerp te delen. Bezoekers zullen hierdoor eerder terugkeren naar je content hub en je bouwt hiermee het vertrouwen op bij potentiële klanten.
- Controle – Veel bedrijven publiceren content via social media platformen als Linkedin en Facebook. Het nadeel is echter dat je op deze externe platformen beperkte controle hebt over je eigen content. Door het inrichten van een content hub blijf je in controle over je eigen content.
- Meer bezoekers – Nog altijd zijn zoekmachines een van de belangrijkste bronnen om verkeer naar een digitaal platform te genereren. Zoekmachines worden steeds slimmer en zijn op zoek naar waardevolle content. Door je met een content hub te focussen op een bepaald onderwerp zullen zoekmachines als Google eerder begrijpen dat je website over dat betreffende onderwerp gaat en je daar hoger op indexeren in de zoekresultaten. Zeker als je vanuit verschillende artikelen binnen je content hub interne links realiseert.
- Leads – Content hubs kunnen je helpen om meer leads en sales te genereren. Websitebezoekers zullen eerder geneigd zijn om verder te lezen als de informatie die je biedt waardevol voor ze is. Dit biedt je de kans om je salesfunnel op te zetten door bijvoorbeeld mensen de mogelijkheid te geven zich in te schrijven voor je nieuwsbrief of een handig document te downloaden dat dieper op het onderwerp ingaat.
- Marketinginzichten waarmee je je marketingstrategie kunt bijstellen. Zijn er bijvoorbeeld (sub)onderwerpen die meer worden bezocht of gedeeld? Dan is het aan te raden om daar meer content over te creëren. Bezoeken bijvoorbeeld diverse bedrijven uit de metaaltechniek een specifiek blogartikel? Wellicht is het dan een idee om een ander artikel te schrijven dat dieper ingaat op hetzelfde onderwerp en te plaatsen in je content hub.
Door beter inzicht te krijgen in wat jouw doelgroep waardevol vindt, maak je je content hub nog effectiever en efficiënter.
Content hub opzetten in 5 stappen
Het opzetten van een content hub is relatief eenvoudig als je onderstaand stappenplan gebruikt. De eerste stap is uiteraard om je doelgroep en doelstellingen vast te leggen in je content marketingstrategie mocht je dat nog niet gedaan hebben. 🙂
1. Kies een onderwerp
Op basis van je doelstellingen kies je een onderwerp dat aansluit bij je doelgroep. Ga vervolgens na welke vragen er bij hen leven of problemen die je met jouw dienst of product oplost.
Schrijf daarna de zoekwoorden op die relevant zijn voor dit onderwerp en hoe mensen deze zoekwoorden gebruiken in hun zoektocht via bijvoorbeeld Google. Als iemand meer zou willen weten over ‘leads genereren’ (een van onze eigen specifieke onderwerpen), dan geeft Google bij deze zoekwoordencombinatie onderaan op de eerste pagina een aantal zoekopdrachten die hieraan gerelateerd zijn. Op deze manier krijg je nog meer inzicht in hoe je doelgroep online op zoek is naar antwoorden over jouw onderwerp.
2. Concurrentieonderzoek
Ga vervolgens na hoe het online concurrentiespeelveld eruitziet door je zoekwoorden in te voeren in Google. Doe dit via een incognitovenster om zo de meest ‘schone’ oftewel minst gepersonaliseerde zoekresultaten te krijgen.
De content die je vindt, kun je gebruiken als inspiratie om zelf content over te maken of om zelf te verrijken of op een andere manier te presenteren, bijvoorbeeld een video, presentatie of infographic.
3. Vind de influencers
Onderzoek wie specialist is in jouw onderwerp en ga de interactie met deze influencers aan. Volg bijvoorbeeld hun social media kanalen of laat een reactie achter op de content die zij plaatsen. Op deze manier kom je bij hen onder de aandacht en kun je (wanneer je de tijd daarvoor rijp acht) contact opnemen om te kijken of je iets voor elkaar kunt betekenen. Denk bijvoorbeeld aan een review die zij doen van jouw dienst of product, een interview of een korte tip om te verwerken in een nieuw artikel.
Je kunt influencers vinden in Twitter door de online tool Followerwonk te gebruiken. Met Talkwalker kun je niet alleen Twitter maar ook andere kanalen doorzoeken op influencers. Zie hieronder een voorbeeld van Followerwonk:
4. Start met je content hub
Bedenk hoe je je content hub wilt opzetten (bijvoorbeeld een blog) en ga vervolgens aan de slag met de content creatie. Start met de belangrijkste, centrale pagina en maak ondersteunende content die waardevol is voor je doelgroep en waarin de belangrijkste zoekwoorden van je onderwerp terugkomen.
5. Werk samen met andere blogs en experts
Zorg dat je content op andere platformen publiceert die je uiteraard naar jouw content hub linkt. Of werk samen met experts/influentials binnen je vakgebied om content te maken in de vorm van interviews, quotes of tips. Op deze manier kom je ook bij een ander publiek onder de aandacht en bouw je verder aan je autoriteit en naamsbekendheid.
Zorg dat je alle content die je maakt ook promoot via social media kanalen, een nieuwsbrief of door het benaderen van andere experts met de vraag of zij jouw content met hun achterban willen delen. Als je een goede band met hen hebt opgebouwd of als zij hebben meegewerkt aan je content dan zullen zij dit eerder doen.
Content hub voorbeelden
Michael Brenner heeft een mooi slidedeck gemaakt met 99 content marketing hub voorbeelden.
Ricoh is een van de content hub voorbeelden die je in deze slidedeck vindt. Zij willen zich als kennisleider positioneren op het gebied van het ‘nieuwe werken’ en ontsluiten bijvoorbeeld videocontent via WerkTrends, een eigen content platform dat zij samen met een mediapartner hebben opgezet.
Een ander mooi voorbeeld van een Nederlandse content hub is Werkspot. Zij hadden als belangrijkste doel om door consumenten beter gevonden te worden, terwijl ook de conversie op de website verbeterd kon worden.
Een van de zaken die bij Werkspot al snel naar voren kwam, is dat consumenten veel vragen hadden over de verschillende ondergronden en soorten stucwerk. Hiervoor is content gecreëerd die specifiek ingaat op vragen rondom dit onderwerp. Het resultaat is een betere organische vindbaarheid in de zoekmachines en een stijging van 35% in de conversies (bron).
Je weet nu het belang van het opzetten van een content hub voor jouw content marketing inspanningen. Heb jij nog andere tips of wellicht vragen? Ik lees ze graag, deel ze in de reacties hieronder!
Header afbeelding via Flickr
Jij bent er toch ook bij?
Al ruim 5.000 professionals ontvangen maandelijks onze blogs.